Návštevnosť Prešovského kraja za minulý rok lámala rekordy

30.03.2016 Prešov

Prešov 30. marca (TASR) – Prešovský kraj v minulom roku navštívilo rekordne veľa turistov. Vzrástol počet domácich aj zahraničných návštevníkov, pozitívny trend pokračoval aj v januári 2016. Informovala o tom Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

Podľa dostupných štatistík bolo v roku 2015 v Prešovskom kraji zaznamenaných 740.701 návštevníkov ubytovacích zariadení, celkový počet prenocovaní dosiahol číslo 2.362.386. Prekonaný bol nielen rok 2014 o takmer 98.000 návštevníkov, ale aj doteraz najsilnejší rok 2013, kedy kraj navštívilo 700.248 návštevníkov. V kraji bol zaznamenaný aj zvýšený počet zahraničných turistov. Vlani bolo evidovaných 232.363 zahraničných návštevníkov ubytovacích zariadení, čo je viac ako 11-% nárast v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Zahraniční návštevníci strávili v Prešovskom kraji 715.081 nocí.

Nárast počtu návštevníkov sa podpísal aj pod tržby za ubytovanie, tie v roku 2015 dosiahli sumu 50.367.506 eur. Rast pokračoval aj v januári 2016, kedy do Prešovského kraja zavítalo 65.947 návštevníkov, z čoho viac ako 19.000 tvorili cudzinci. Medziročne ide v mesiaci január o 45-% nárast.

"Až 93 % všetkých návštevníkov Prešovského kraja tvorili návštevníci z území siedmich oblastných organizácií CR, ktoré sú členmi krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. K pozitívam patrí vzájomná spolupráca, aktivity členov aj vznik novej OOCR Región Šariš, ktorá by mala rozvíjať turizmus v Prešove a okolí," uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

V oblasti budovania infraštruktúry investovala KOCR Severovýchod Slovenska do viacerých regiónov. V Bardejove bol zrekonštruovaný športovo-relaxačný chodník s exteriérovými strojmi na cvičenie, vybudovaná bola pumptracková dráha v Bachledovej doline, pričom v lokalite prešlo úpravou aj viac ako deväť kilometrov cyklistických trás. Osadené boli informačné panely v mestách na Hornom Zemplíne, ale aj v Levoči a Vrbove, pri cyklotrase Spišská Belá – Tatranská Kotlina bolo vybudované drevené mólo na rybníku, pracuje sa na projektových dokumentáciách k novým cyklotrasám, prebehla druhá etapa osadzovania hnedých turistických tabúľ a ďalšie investície do budovania infraštruktúry.

"V minulom roku sme cielene pracovali najmä s domácimi návštevníkmi. Pripravili sme úspešnú kampaň pre rodiny s deťmi LEGENDARIUM, ktorá im predstavila desať oblastí kraja prostredníctvom legiend v hre, v albume s nálepkami a na audio CD. Projekt ocenila aj odborná verejnosť, vyslúžil si viaceré ocenenia. V roku 2016 v ňom budeme pokračovať a pridáme ďalšie nové lokality, čím pre turistov pripravíme plnohodnotný program na celé leto," uviedol Janoško.

Druhou kampaňou, v ktorej bude KOCR Severovýchod Slovenska pokračovať aj v tomto roku je turistická súťaž Objavuj Prešovský kraj prostredníctvom aplikácie Objavujme. V nej nájdu turisti tipy na výlety v kraji, na ktorých sa môžu počas leta lokalizovať a súťažiť tak o zaujímavé ceny. Fotografi sa môžu zapojiť do fotografickej súťaže Choď a foť a cyklistické možnosti kraja predstaví séria podujatí Cyklopátrania Prešovským krajom.
 

Vyberte región

mark